Majoritatea dintre noi credem ca gelozia este sarea si piperul intr-o relatie, dar mai ales intre oamenii care se iubesc. Dar eu cred ca gelozia este incapacitatea omului de a evolua, si este inca la stadiul egoist, posesiv, in care considera ca o persoana ii apartine si trebuie sa fie numai a lui, tratandu-l ca pe orice obiect din viata lui.

In general femeile sunt mai geloase, pentru ca le este frica ca nu vor mai fi in atentia iubitului, sau mai rau ca le va parasi… Dar este exact invers, pentru ca majoritatea barbatilor respecta ce au acasa, mai ales daca exista intelegere si respect, pe cand femeia nu are aceleasi principii. Daca apare o ocazie se implica si emotional, de cele mai multe ori implicandu-se in acea relatie total, chiar daca nu este ceea ce isi doreste, dar asa are parte de pasiune in viziunea ei.

In tarile civilizate relatia de cuplu a avansat la un alt nivel in majoritatea cazurilor. Este normal ca dupa un anumit timp sa apara rutina, stresul sa te faca sa doresti ceva sa te scoata din minti, dar mai ales iti doresti sa ai parte de ceea ce iti place. Asa au aparut relatiile deschise, in care partenerii pot discuta deschis despre ceea ce le place sau nu, sau daca le place o alta persoana. Implicarea emotionala este cea mai periculoasa in toate cazurile, pentru ca asta presupune ca unul din parteneri s-o ia razna si sa nu mai doreasca ce avea inainte.

Mentalitatea traditionala in care barbatul nu are probleme de imagine cand calca stramb, iar femeia este criticata, tocmai pe acest lucru se baza. Ca femeile se implica emotional intr-o relatie ocazionala, de multe ori parasind chiar si copiii. Dar in secolul nostru, femeia a inceput tot mai mult sa preia din rolurile care inainte erau destinate doar barbatilor. Automat relatiile tebuiesc regandite si adaptate la nevoile societatii actuale. Barbatul va prelua o parte din sarcinile femeii si invers.

Iubirea are rolul ei major in aceasta ecuatie. Dar atat timp cat nimeni nu vede papusarul din spate, si doreste sa fie o papusa in mainile destinului, mereu relatiile vor avea de suferit. Pentru ca atunci cand iubesti cu adevarat, vei putea trece peste orice. Trecutul nu va conta, gelozia va fi pe cale de disparitie, pentru ca doresti fericirea persoanei pe care o iubesti, si atunci vei respecta mai mult persoana. Bineinteles acest lucru este posibil cand amandoi partenerii respecta aceleasi principii. Dar atunci cand doresti sa fii impreuna cu persoana pe care o iubesti, piedicile nu exista. Iubirea trebuie sa fie pe primul loc in absolut orice actiune intreprinzi, pentru ca numai asa poti avea parte de liniste si intelegere in viitor. Altfel vei avea de suferit pana intelegi asta. Cu cat mai devreme, cu atat reusesti sa salvezi mai mult din suferinta ta din viitor.

Dumnezeu este iubire… Omul fiind egoist nu respecta ceea ce este etern, ceea ce face fericit sufleul lui, pentru ca in primul rand nu respecta sufletul lui, cu atat mai putin pe al altora. Intotdeauna va da inapoi invocand ca nu este capabil de o astfel de iubire la un nivel asa de inalt. Dar de fapt din moment ce a simtit cea mai slaba urma de iubire, avea plantata samanta. Nu avea si dorinta de a se darui iubirii, pentru ca punea pe primul plan altceva. Am vazut asta peste tot in jurul meu ca majoritatea dintre noi punem pe primul loc banii… stiu unii vor zice ca nu-i adevarat, dar si faptul ca doresti sa te realizezi profesional tot spre asta duce.

Faptul ca banii nu aduc fericirea era stiut demult, dar pana si stiinta a inceput sa recunoasca acest lucru. Pentru ca banii aduc liniste in viata omului, dar nu ii aduc fericire, nu il face sa se simta implinit. Este si normal din moment ce sufletul nostru are nevoie de cu totul altceva, dar daca noi nu credem in sufletul nostru, cum am putea crede in ceea ce-l face fericit?!

Gelozia nu apartine iubirii, ci este un sentiment asa cum este si furia, ura. Un om gelos poate face mult rau in viitor si va face viata insuportabila persoanei careia candva ii spunea ca viata lui nu poate exista fara ea. Gelozia este samanta raului neincoltit. Dar de aici pana la ura sau manifestari de furie necontrolate este doar un pas. Pentru a distruge viata persoanei iubite, este nevoie doar de o clipa de nebunie.

Crezi ca iubesti fiind gelos, dar de fapt tu nu iubesti cu adevarat. Pentru a iubi cu adevarat este nevoie de mult mai mult. Este nevoie de timp, de intelegere, de probleme, de respect, dar mai ales este nevoie sa vezi divinul din ceea ce simti si sa respecti acest lucru.

Despre autor

Mihalcea Razvan Teodor a scris 77 articole pentru noi.

Autor al cartii "Inimi ale Iubirii" - pasionat de tehnologie, arta, fotografie - scrie articole care definesc si reflecta pasiunile sale dar si viziunea asupra existentei... Descarcă cartea „Inimi Ale Iubirii” - Inimi Ale Iubirii (13678 downloads )

Share Button